Η Πάφος
Η Πάφος βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κύπρου, με έκταση 400τχλ και 90000 κατοίκους είναι η τρίτη μεγαλύτερη επαρχία της Κύπρου, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αρχαία βασίλεια της νήσου. Μεταξύ άλλων, ήταν διάσημο και ως κέντρο λατρείας της θεάς Αφροδίτης.
Η πόλη χωρίζεται σε δύο επίπεδα, την πάνω Πάφο, γνωστή και ως ''Κτήμα'' όπου βρίσκεται το παραδοσιακό εμπορικό κέντρο της πόλης και η κάτω Πάφος που βρίσκετε χαμηλότερα και παραλιακά και είναι ο κατ' εξοχήν τουριστική περιοχή.
Η πολύ μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά που άφησαν στην πόλη και την περιοχή της Πάφου τα 4000 σχεδόν χρόνια ύπαρξής της, κατέστησαν την Πάφο ουσιαστικά ένα μεγάλο, ανοικτό μουσείο. Για αυτό τον λόγο η UNESCO πρόσθεσε απλά ολόκληρη την πόλη στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της.
Πραγματικός θησαυρός θεωρούνται τα ψηφιδωτά που ανευρέθηκαν μετά από ανασκαφές στην Κάτω Πάφο, στην Οικία του Διονύσου, την Οικία του Αιώνος και την Οικία του Θησέως. Διατηρήθηκαν σε πάρα πολύ καλή κατάσταση κάτω από την γη για δεκαέξι αιώνες μέχρι την τυχαία ανακάλυψή τους τα τελευταία χρόνια και αποκάλυψή τους μετά από ανασκαφές.
Πραγματικός θησαυρός θεωρούνται τα ψηφιδωτά που ανευρέθηκαν μετά από ανασκαφές στην Κάτω Πάφο, στην Οικία του Διονύσου, την Οικία του Αιώνος και την Οικία του Θησέως. Διατηρήθηκαν σε πάρα πολύ καλή κατάσταση κάτω από την γη για δεκαέξι αιώνες μέχρι την τυχαία ανακάλυψή τους τα τελευταία χρόνια και αποκάλυψή τους μετά από ανασκαφές.
Στην ίδια περιοχή βρίσκονται και οι Τάφοι των Βασιλέων, που πιστεύεται ότι αποτελούν νεκροταφείο πλούσιων κατά την Ρωμαϊκή εποχή. Οι τάφοι χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα. Επίσης η στήλη του Αποστόλου Παύλου, όπου ο Απόστολος βασανίστηκε και μαστιγώθηκε με «σαράντα παρά μία» ως τιμωρία για την εισαγωγή «καινών δαιμονίων» στον τόπο κατά την Ιεραποστολική του δράση. Επιπλέον, κάτω από την επιφάνεια της γης βρίσκονται οι κατακόμβες της Αγίας Σολομωνής και του Αγ. Λαμπριανού όπου γίνονταν οι πρώτες θρησκευτικές τελετές από τους Χριστιανούς όταν διώκονταν. Στην πρώτη μάλιστα, αυτή της Αγίας Σολομωνής σώζονται και τοιχογραφίες.
Ακόμη, στην ευρύτερη περιοχή των ψηφιδωτών βρίσκονται και τρία αρχαία θέατρα από τα οποία διατηρούνται μόνο τα δύο, το γνωστότερο από τα οποία είναι το «Αρχαίο Ωδείο» της Πάφου. Πρόκειται για ρωμαϊκό ωδείο το οποίο χρησιμοποιείται και σήμερα για παραστάσεις. Σώζονται επίσης κοντά στο Αρχαίο Ωδείο μέρος των τειχών της Πάφου, χαλάσματα της Ρωμαϊκής Αγοράς όπως και του Ασκληπιείου.
Πιο σύγχρονα μνημεία της Πάφου είναι το κάστρο «Σαράντα Κολώνες» απομεινάρι της εποχής των Λουζινιανών, όπως και το σήμα κατατεθέν της Πάφου, το περίφημο κάστρο που βρίσκεται στο λιμανάκι της Πάφου. Το δεύτερο είχε κτιστεί για προστασία του λιμανιού από επιδρομείς. Αρχικά από τους Βυζαντινούς, και έπειτα από τους Λουζινιανούς τον 13ο αιώνα.
Όλα τα πιο πάνω μνημεία, εντάχθηκαν σε ένα αρχαιολογικό πάρκο, που καλύπτει την περιοχή από το λιμάνι της πόλης μέχρι και τους τάφους των Βασιλέων. Σ’ αυτό έχουν πρόσβαση μόνο οι πεζοί. Μέχρι και σήμερα, πολλές αποστολές από διάφορα πανεπιστήμια του εξωτερικού καταφθάνουν στην περιοχή για ανασκαφές αφού ένα πολύ μικρό ποσοστό της έχει ανασκαφεί πλήρως.
Το 2017 η Πάφος ήταν η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, λόγω της πλούσιας πολιτιστικής της κληρονομιάς.
Στις 17 Μαίου 2013 η Πάφος ανακηρύχτηκε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017, σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Πολιτισμού, στις Βρυξέλλες.
Το λογότυπο της υποψηφιότητας της Πάφου δημιουργήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να ερμηνεύεται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Αρχικά αντιπροσωπεύει τον ήλιο κάτω από τον οποίο η Κύπρος ευημερεί. Την ίδια στιγμή, απεικονίζει μια καλλιτεχνική παράσταση η οποία προσελκύει ένα πολυπολιτισμικό κοινό και αναδεικνύει την Πάφο ως ένα σύγχρονο μωσαϊκό πολιτισμού. Οι διαφορετικές αποχρώσεις του πορτοκαλί, συμβολίζουν την ενέργεια και τη ζεστασιά της Πάφου και των ανθρώπων της. Ακόμη, η βάση του λογότυπου παραπέμπει σε ολόκληρη την πόλη, ενώ οι μικρές ψηφίδες που την περιβάλλουν, αντιπροσωπεύουν τους διαφορετικούς πολιτισμούς και τους ανθρώπους που θα συμβάλουν από κοινού σ’ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Με απλά λόγια, είναι ένας πολιτιστικός πυρήνας που όσο δέχεται, άλλο τόσο αντανακλά την ενέργεια που το περιβάλλει.